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                          Safety Note #132 

  DRIVING AND CELL PHONE USE 
                                             

You may have many questions when it comes to cell phones. For example, 
what type of phone should I get or which provider should I be with? But have 
you asked yourself when should I use or not use a cell phone? This question 
and others like it have been the topic of many press and university articles and 
studies when it concerns driving and use of cell phones. 
 

A University of Utah study found that “Drivers using a cell phone fail to see 
information in the driving scene because they do not encode it as well as they 
do when they are not distracted by the cell-phone conversation.”1 Another 
study also found that people are five times more likely to get in an accident if 
on a cell phone; this is similar to the accident rate found with drunk driving.2 
 

In response to the accident risks associated with driving while using a cell phone, the University of 
California has implemented the following policy for all employees: 

 “The employee is expected to avoid using a cellular phone or any other type of electronic 
communications equipment under any circumstances where such use might create or appear 
to create a hazard, including use while operating a motor vehicle.“ 

 Use of a cell phone for emergency purposes while driving is allowed. 
 More information about this policy can be found at: Business and Finance Bulletin G-46: 

Guidelines for the Purchase and Use of Cellular Phones and Other Portable Electronic 
Resources 

 

The following California laws apply to driving and cell phone use: 
 As of January 1, 2017, cell phones must be mounted on a vehicle’s windshield or to the 

dashboard or center console in a manner that does not hinder the driver’s view of the road.  
The driver may only use one finger to tap or swipe the screen to activate or deactivate a feature 
or function on the device as long as the phone is mounted or fixed to the vehicle. 

 California Vehicle Code (CVC) §23124 – Minors (under 18 years of age) are prohibited from 
driving a motor vehicle while using a wireless telephone, including a hands-free device, and/or 
a mobile service device (pagers, texting devices, laptops, ext.). 

 CVC §23123 – Drivers 18 years of age or older are prohibited from driving a motor vehicle 
while using a wireless telephone unless a hands-free device is used. 

 Exceptions include:  
 Emergency situations, for example: calls to law enforcement, health care provider, fire 

department, etc. 
 While operating a vehicle on private property. 
 Emergency service providers operating an authorized emergency vehicle during the course 

of employment. 
 CVC §23123.5 – A person shall not use an electronic wireless communication device to write, 

send, or read a text-based communication while driving.  
 

For FAQs on California laws concerning cell phone use, please visit http://www.dmv.org/ca-california/safety-

laws.php#Cell-Phone-Laws. Also see Safety Note #75 Safe Driving Practices on the ANR EH&S website: 
safety.ucanr.org/safety_notes 
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