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   COMMUNITY FOOD PRODUCTION 
  FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  

   AB 1990 – GORDON 
   

1. When does this new law go into effect?  
 

This new law becomes effective on January 1, 2015. Unless prohibited by a local ordinance (Section 
114376(a)), the new law authorizes a Community Food Producer or a Gleaner, as defined, to sell or 
provide whole uncut fruits or vegetables and up to 15 dozen unrefrigerated shell eggs per month if they 
meet specified requirements.  Community Food Producers and Gleaners may only sell directly to the 
public, to a permitted restaurant, or to a Cottage Food Operator.  The law authorizes a city or county 
health enforcement agency to require a Community Food Producer or Gleaner to register and to provide 
specified information.  
 
While the law does not require routine inspections, it authorizes an enforcement officer to inspect the 
operations of a Community Food Producer or Gleaner in response to a food safety recall or food safety 
complaint, issue a cease and desist order for violations to the provisions of the law, conduct re-
inspections to verify violations are corrected before operations resume, and to recover reasonable costs 
associated with these inspections.  
 
Failure to meet the requirements of the law is a crime, and Community Food Producers have a legal 
obligation to implement the best management practices. Some jurisdictions require Community Food 
Producers to register and complete a self-certification stating they are in compliance with applicable local 
land use and zoning restrictions and that they use best management practices, as described in the Food 
Safety Guidelines for Small Farms published the Department of Food and Agriculture 
(http://www.cdfa.ca.gov/is/i_&_c/sffsg.html), to grow, harvest and distribute the community foods they are 
producing.   
    
2. What is a “Community Food Producer” (CFP)?  
 

 “Community Food Producer” means a producer of agricultural products on land that is not zoned for 
agricultural use but is otherwise in compliance with applicable local land use and zoning restrictions, 
including, but not limited to, restrictions governing personal gardens, community gardens, school 
gardens, and culinary gardens (California Retail Food Code (Cal Code), Section 113752). 
 
3. What is a “Gleaner”? 
 

“Gleaner” means a person who legally gathers remnants of an agricultural crop or harvests part of, or all 
of, an agricultural crop made available by the owner of the agricultural crop (Cal Code, Section 113796).  
 
 
 
 

Note: The information in this Frequently Asked Questions (FAQ) handout is intended to provide a uniform statewide response to questions posed and will be 
updated as needed.  The answers were evaluated by the CCDEH Ad Hoc AB 1990 Implementation Workgroup. This information should not be construed as 
a legal interpretation.  Text of AB 1990 Chaptered Law:   http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/billNavClient.xhtml?bill_id=201320140AB1990
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PERMITTING REQUIREMENTS  
 
4. What agencies should I contact to ensure I have all the information and 

permits needed for my Community Food Operation? 
                               

• Land Use and Zoning approval: Contact your local Planning / Community Development Agency 
to verify compliance with applicable local land use and zoning restrictions (Cal Code, Section 
113752). 

• Sales permit/license: Contact your local jurisdiction to obtain a business license or peddling 
permit, if required 

• Local registration as a Community Food Producer: Call your Local City or County Health 
Enforcement Agency to find out if registration is required in your jurisdiction (Cal Code, Section 
114376 (b)) 

• Egg Sales registration: Register with the California Department of Food and Agriculture’s Egg 
Safety and Quality Management Program. Registration information can be found at: 
http://www.cdfa.ca.gov/ahfss/mpes/esqm.html.   

• Pesticide use: Contact the local Agricultural Commissioner’s Office if you are planning to use 
pesticides.           

                     
5. How do I register to become a Community Food Producer or a Gleaner  
 

Registration requirements vary depending on the jurisdiction where you operate. Check with your local 
City or County Health Enforcement Agency to find out if Registration is required in your jurisdiction (Cal 
Code, Section 114376(b)). 
 
6. What permits do I need to sell eggs as a Community Food Producer? 

 

A Community Food Producer may raise chickens and sell up to 15 dozen unrefrigerated shell eggs per 
month. To sell eggs, you must:  
 

• Comply with the local land use and zoning restrictions (Cal Code, Section 114376(b)) 
• Register with the local Health Enforcement Agency as a Community Food Producer (if required) 
• Register with the Egg Safety and Quality Management Program.  Registration information 

can be found at: http://www.cdfa.ca.gov/ahfss/mpes/esqm.html  
 

7. Will my property be inspected if I become a Community Food Producer or a 
Gleaner?  

 

No, your property will not receive a routine inspection by your local city or County Health Enforcement 
Agency. Inspections of Community Food Producer or Gleaners will only be conducted in response to a 
food safety recall or food safety complaint (Cal Code, Section 114376.5).  The law allows local health 
enforcement agencies to recover costs from the Community Food Producer or Gleaner that are 
associated with complaint investigations. 
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FOOD DISTRIBUTION 
 
8. What type of community food products from my garden can I sell?  
 

You can conduct direct sales of the following community food products from your garden:  
• Whole uncut fruits and vegetables, including unshelled nuts 

o Cutting beyond that required during harvesting is considered food processing and will require 
further permitting 

• Unrefrigerated shell eggs (up to 15 dozen per month) 
• Certain high-risk products (such as sprouts and mushrooms) may require further evaluation and be 

subject to additional requirements. Check with your Local Enforcement Agency.  
 
9. Are there limitations on what Community Food Producers (growers) or 

Gleaners can sell under the Community Food Production law?  
 

Community Food Producers or Gleaners can sell whole agricultural products, including uncut fruits and 
vegetables, and up to 15 dozen unrefrigerated eggs per month, provided that all food is grown according 
to the Food Safety Guidelines for Small Farms published by the Department of Food and Agriculture. 
These guidelines provide Best Management Practices (BMPs) to protect food safety and can be found at: 
http://www.cdfa.ca.gov/is/i_&_c/sffsg.html.  
 
10. Where can Community Food Producers and Gleaners sell the produce they 

glean or grow in their gardens?  
 

Community Food Producers and Gleaners may sell the products they acquire or grow directly to:  
 

• The public  
• Permitted restaurants 
• Cottage Food Operators (Cal Code, Section 114376(a)) 
• On premises controlled by the producer (Cal Code, Section 113789(c)(6)) 

 
They may need to register as Community Food Producers with their local Health Enforcement Agency 
where they operate and comply with other local licensing requirements, including business licenses and 
land use/zoning approval. The local Health Enforcement Agency can provide information regarding any 
registration requirements (Cal Code, Section 114376 (b)). 
 
11. I understand that I can sell my whole uncut fruits or vegetables and 

unrefrigerated shell eggs to a restaurant.  Can I also sell them to a market?   
 

You may sell your community food products directly to a restaurant but not to a market.  As approved, the 
law only allows for direct sales of community food products. You may not conduct indirect sales such as 
selling to a market that will then sell your community food products to their customers. You may, however, 
sell your community food products directly to the public at a Community Event.  
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12. Can a Community Food Producer donate produce and eggs to a nonprofit 

organization such as a food bank? 
 

While not specifically included in this new law, the local jurisdiction may allow food banks to receive these 
products if they are grown according to the best management practices and the producer is registered 
with the local Health Enforcement Agency, when required. Additional clarification may be required in 
future law amendments.  Verify local requirements with your local Health Enforcement Agency.  
 
13. Can a group of community producers sell from one common location in a 

neighborhood without health permits?  
 

Yes.  The new law authorizes individuals to sell their products via “direct” marketing venues (Cal Code 
Section 114376(a)).  Be advised that other local land use and zoning requirements, such as special event 
permits may apply.  Verify the local requirements with your local Health Enforcement Agency (Cal Code, 
Section 113752). 
 
14. Can I sell my community food products in other Counties?   
 

Yes, you may sell community food products in other Counties in California if no local ordinances prevent it 
and you meet their local requirements (Cal Code Section 114376 (a)). 
 
15. Can I use the produce from my garden to make foods to sell, such as pie or 

jam? 
 

Yes, as long as the product meets the state and local requirements applicable for the type of product 
being sold (such as a Cottage Food Operation or otherwise prepared in a permitted kitchen). 
 
16. Can a Community Food Producer sell other products?  
 

Yes, but a separate permit may be required. Check with your local Health Enforcement Agency. 

 

17. What are limitations on Internet sales and delivery of community food 
producer products? 

 
A community food producer may advertise as well as accept orders and payments via Internet or phone. 
However, a community food producer must deliver (in person) to the customer. A community food 
producer may not deliver any products via US Mail, UPS, FedEx or using any other third-party delivery 
service. A community food producer may not introduce products into interstate commerce. 
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APPROVED SOURCE OF FOOD  
 
17. Can any garden be considered an approved source of community food 

products?  
 

Yes, any garden can be considered an approved source of community food products if the following 
conditions are met:   
 

• Community food BMPs are used for the safe production, and handling of the produce.  
• The producer is registered as a Community Food Producer, if required by the jurisdiction where 

the produce is grown. 
• The producer only conducts direct sales to the public (such as at Community Events), restaurants 

or cottage food operations.  At this time, Community Food Producers and Gleaners cannot sell 
their produce to retail markets, such as grocery stores. 

 
18. I would like to sell the produce grown in my Community Food Operation to a 

restaurant.   How can I demonstrate that my produce comes from an 
approved source?  

 

There are a couple ways to demonstrate your produce comes from an approved source:  
 

• If your jurisdiction requires a Community Food Producer registration, you may provide your 
customers with a copy of your local registration.   

• If your jurisdiction does not require registration or self-certification, you could provide your 
customers with a copy of “Food Safety Guidelines for Small Farms” and some form of self-
certification to document that the required best management practices are used to grow, harvest 
and distribute your produce.  

 
19. As a Gleaner, how can I be assured that the produce I glean is safe?   
 

By gleaning products from agricultural operations that are meeting best management practices and have 
any required registrations/licenses, such as, but not limited to:  
 

• Farms registered and in good compliance with the local Department of Agriculture 
• Community Food Producers that meet all local registration and best management requirements  

 

20. Are there specific labeling requirements for the agricultural products I sell? 
 

Yes.  Agricultural products must be labeled with the name and address of the community food producer.  
If the agricultural product is being sold by the Community Food Producer on the site of production, 
conspicuous signage must be provided in lieu of a product label.  At a minimum, the signage shall include 
the name and address of the Community Food Producer (Cal Code Section 114376(a)). 
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